Koska väsymyskitinöitä on nyt alkanut olla enemmän, olen päättänyt olla määrätietoisempi nukkumisten kanssa ja koitan samalla lempeästi luoda selkeämpää rytmiä tähän elämiseen. Toisin sanoen tutkailen joitain säännönmukaisuuksia, mitä lapsella itsellään voisi olla unien suhteen ja niistä kiinni pitäen koitan saada järjestystä siihen ympärille.

Illalla mennään nukkumaan tätä nykyä sen verran aikaisin, etten itse jää vielä nukkumaan. Koska lapsi nukahtaa vain rinnalle ja on herkkä heräämään siirrettäessä, tapahtuu yöunille tähtäävä syöttö sängyssä tai sinne siirrytään olohuoneesta lapsi rinnalla aina samoihin aikoihin. Kun lapsi ensimmäisen kerran nukahtaa ja irtaudun varovasti pois sängystä, saan yleensä palata sinne vielä kahdesti. Lapsi herää viiden minuutin sisään uudestaan ja nukahtaa nopeasti takaisin, kun käy vähän näyttämässä tissiä. Kolmannella kerralla uni jatkuu, eikä lapsi herää, kun jonkin ajan päästä palaan yöpuulle itsekin.

Ensimmäinen yöunien pätkä on pisin, noin 4 tuntia. Syötöt ovat yöllä aika nopeita, kun lapsi nukahtaa pian uudestaan. Loppuyö mennään parin tunnin unipätkissä. Neljän jälkeen alkaa olla levottomampaa, joskus on ilmavaivoja, lapsi heiluu ja ähisee unissaan, lopulta herää siihen itsekin. Kuuden maissa ei unta enää välttämättä riitä meistä kummallekaan. Noustaan ja seuraava kerran syötyään lapsi todennäköisesti torkkuu rinnalla, mutta niin kevyesti, ettei saa siirrettyä sylistä heräämättä.

Muutamana päivänä peräkkäin, kun tätä yörytmiä oltiin menty aika menestyksekkäästi, huomasin yhdeksän maissa selvän väsymyksen ja niihin aikoihin alan tarjoilla oikeiden päiväunien mahdollisuutta torkkumisen sijaan. Vähän samaan tapaan kuin yöunille mentäessä. Välillä täytyy nousta kävellen hyssyttelemään, kun ei uni väsymyksestä huolimatta tule ja kiukku ei sängyssä makoillen laannu. Sinnikkäästi vaan takaisin, kun alkaa taas rauhoittua. Onnistumisprosentti on nyt ollut ihan hyvä näissä aamupäivän päiväunissa. Siellä se äidin muru nytkin nukkuu, vaikka alku oli taas vähän hankalaa ja kerran piti mennä heti takaisin.

Seuraavaksi on työn alla iltapäivä. Jospa niistä väsykitinöistä tällä lailla päästäisiin ja saisi äitikin tätä omaa aikaa, niin jaksetaan kumpikin olla paremmalla mielellä.